Kornwerderzand

Kornwerderzand

Komend vanaf de Afsluitdijk zie je de betonnen kolossen al liggen: de kazematten van Kornwerderzand. Sinds de vestingwerken in 1985 zijn omgetoverd tot een museum, lopen er geen soldaten meer door de loopgraven maar gewone burgers, jong en oud.

Na de bouw van de Afsluitdijk was de Vesting Holland plotseling vrij gemakkelijk te veroveren, zeker door een vijand uit het oosten. Terwijl dreigende wolken zich in de jaren dertig van de 20e eeuw boven Europa samenpakten, werd besloten het Detachement Kornwerderzand van de Stelling Den Helder aan te leggen: een verdedigingslinie met zeventien kazematten.

In mei 1940 werd er zwaar gevochten bij Kornwerderzand, maar leger en marine hielden hier stand. Deze meidagen staan dan ook centraal in het tegenwoordige museum. Van de zeventien kazematten, waarvan sommige aan het oog onttrokken worden door lagen aarde en loopgraven, kunnen er zeven worden bezocht. 

Enkele zijn ingericht als bijvoorbeeld slaapverblijf, (nog werkende!) telefooncentrale of keukenruimte met provisiekamer. Het is bijna niet voor te stellen dat onder zulke primitieve omstandigheden voor ruim tweehonderd personen werd gekookt.