zuidoost

Zuidoost

De gemeenten Oost- en Weststellingwerf worden samen de Stellingwerven genoemd. Ze vormen bijna een tiende deel van Friesland, maar het is altijd een wereld apart gebleven. Hier wordt geen Fries gesproken maar Stellingwerfs.

Het landschap is zeer afwisselend: van coulissenweilanden, bos en heide in het oosten tot waterrijke veengebieden in het westen. En dwars door alles heen lopen de rivier de Tjonger en het beekje de Linde, de levensaders van dit gebied. Het ene schilderachtige natuurgebied gaat hier over in het andere: van De Lindevallei tot de Dellebuursterheide tot het Drents-Friese Wold.

Oranjewoud heeft meer te bieden dan historische voornaamheid. Op 24 november 2004 opende koningin Beatrix er het eerste museum voor moderne kunst in Friesland.

De collectie van het museum bevat werk van moderne en hedendaagse Friese kunstenaars zoals Gerrit Benner, Boele Bregman, Jan Mankes, Tames Oud en Sjoerd de Vries. Ook hangen er werken van geestverwanten uit binnen- en buitenland; het De Stijl-kabinet is bijvoorbeeld ingericht met werk van Theo van Doesburg, Kurt Schwitters en de gebroeders Rinsema uit Drachten